Sunday, June 13, 2010

Nane Likörü Yapımı


Nane likörü ferahlatıcı bir tada sahip olduğu gibi Türk kahvemizin yanında mükemmel bir servistir.Ayrıca Nane likörü enfes kokteyller hazırlarkende kullanabileceğiniz güzel bir içkidir.Bakalım nasıl yapılıyor.

Nane likörü ayrı tutulması gereken bir çeşit olup, mutlaka ve mutlaka saf bir etil alkol ile yapılmalıdır. Bunu en kolay eczanelerden temin edebilirsiniz.Saplarından ayırdığınız bir demet nane yi ikice yıkayıp 1 litre saf etil alkol ile birlikte karanlık bir ortamda bir gece bekletilir.Ortam en fazla 30 c derece olmalıdır. ertesi gün naneleri süzerken göreceksinizki, tüm yeşil renk alkole geçmiş ve nane yaprakları kuru kahve rengi bir hal almıştır. bu nane yaprağının bir özelliği olup, bir gecede bile tüm özünü içindeki alkole geçirmesine yeter. işteğe göre renklenmiş alkolünüzü bir yada 2 kere daha aynı işlemden geçirerek , 2-3 gün içinde mükemmel saflıkta nane ekstratı elde etmiş olursunuz. Bu işlemde amaç içim anında ne kadar nane esansı ve tadı almak istemenize bağlı bir durumdur.




Ben 3 gün üst üste yapmayı daha uygun görüyorum.Yani 3 demet nane ve her gün aynı işlem.

4. gün bu 1 litrelik karışımıma bir çorba kaşığı havanda dövülmüş anason ve 1 çorba kaşığı kişniş i ekleyerek bekleme kavanozunda 14 gün süre ile bekletirim. Bu süre sonunda bu karışımı daha büyük bir kavanoza alır ve üzerine 2 litre su içinde 1 kg toz şekerin eritilerek hazırlanmış ve kesşnlikle kaynatılmadan şurup haline getirilmiş şerbetimi de eklerim. 14 gün daha bu şeklide bekleyen 4 litrelik karışımım hacmen ‘ alkole sahip nefis bir hal alır.Bunun bir kadeh keyfine bakılır tabiki ama yıl içinde az az tüketilen likörünüz 3-4 aylık iken en hoş tadına ulaşmış olacaktır.

No comments: